Afval

We moeten zuinig zijn op de grondstoffen die we gebruiken. De inzameling van afval dienen we zo in te richten, dat we alles optimaal kunnen hergebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de hoeveelheid afval zoveel mogelijk te beperken. Te beginnen bij de verspreiding van papieren folders.

inzameling

De gemeente haalt het gescheiden afval huis aan huis op. Grijs, groen, papier en binnenkort ook plastic. Burgers en de gemeente kunnen samen de afvalberg verminderen. Als we omgekeerd gaan inzamelen, – zoals in Heusden – wordt het voor inwoners gemakkelijker om afval te scheiden. Nu moet je een paar keer per week het plastic afval wegbrengen naar een daarvoor bestemde container. Terwijl je zwarte container voor restafval bijna leeg voor de deur staat. 

Als we dat omkeren, zullen meer mensen hun afval beter gaan scheiden. Dus plastic in de zwarte container en het restafval wegbrengen naar speciale containers in de wijk. Er draaien nu pilots in twee buurten. Wanneer die succesvol zijn, kunnen we dat uitbreiden. We vinden dat de gemeente zelf het voortouw moet nemen door innovatieve systemen toe te passen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van composteermachines (bij scholen en gemeentekantoren) waardoor (groen-)afval een grondstof wordt.

grof vuil

De Bossche Groenen wil weer een voorjaarsactie invoeren voor grof vuil. Het is slecht voor het milieu om voor ieder afgedankt kastje of doorgezakte stoel naar de milieustraat te rijden. Bovendien is niet iedereen in het bezit van een auto. 

klein chemisch afval

Voor het klein chemisch afval zijn er KCA-bussen die de wijken langsgaan. Daar wordt maar zeer beperkt gebruik van gemaakt. Onder meer omdat ze op tijden komen dat mensen vaak aan het werk zijn. De Bossche Groenen ziet meer in het ophalen van deze categorie afval. In België blijkt dat die werkwijze veel opbrengt.

folders

Reclamefolders zijn papierverspilling. Nu krijg je folders in de brievenbus, tenzij je een ja/nee-sticker hebt. De Bossche Groenen wil het makkelijker maken om ongewenste folders te weigeren. Geen ja/nee-sticker of nee/nee-sticker, maar een ja/ja-sticker voor wie wel geïnteresseerd is in reclamefolders.