Start direct met verkeersveiligheid-project rondom scholen in Den Bosch

Verkeersveiligheid rondom scholen

Deze week heeft ons raadslid Eef van Opdorp vragen gesteld aan het college over de verkeersveiligheid rondom scholen. Wij zijn van mening dat onze gemeente zo snel mogelijk moet beginnen met het zogeheten ‘High Five project’. Dit project is een initiatief om kinderen te motiveren naar school te fietsen en zo een positieve impact te hebben op de verkeerssituatie rondom scholen.

‘High-Five project’ stimuleert fietsen naar school

In Vlaanderen bestaat dit succesvol project al vier jaar. Kinderen krijgen slimme polsbandjes waarmee ze ‘High-Five palen’ kunnen scannen. Deze palen staan op strategische punten die niet toegankelijk zijn met de auto. Door het scannen kunnen de kinderen punten verdienen die ze vervolgens kunnen inwisselen voor leuke prijzen, zoals bioscooptickets, ijsjes, gadgets en uitjes. In België heeft het project geleid tot 30 tot 60 procent meer fietsverkeer en inmiddels zijn ook scholen in Doetinchem, Nijmegen, Aalten en Arnhem aangesloten bij het project. In Doetinchem is er sinds de introductie zelfs een afname van 35% van het autoverkeer rondom de school.

Het High-Five project is niet alleen een oplossing voor verkeersproblemen, maar het stimuleert ook kinderen om fit naar school te gaan. Kindcentrum Het Stadshart, een school in onze gemeente die al jaren te maken heeft met verkeersproblemen, heeft kennis genomen van het project. Zij willen graag meedoen met het High-Five project om te kijken of dit kan bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid rondom de schoolomgeving. Eef heeft gevraagd aan het college of de gemeente hier een pilot voor wil starten. Wordt vervolgd.
Lees hieronder de vragen die Eef gesteld heeft.