Zorgen over komst aldi rivierenplein

Foto Rivierenplein Den Bosch. Sandra Peerenboom

Op het Rivierenplein (Aawijk) hebben zeven kleine ondernemers plotseling te horen gekregen dat hun huur wordt opgezegd om plaats te maken voor de Duitse supermarkt-discounter Aldi. Geen ondernemer in het blok aan de zuidkant van het plein blijft gespaard. De bloemist en de opticien zijn al weg, binnen een paar maanden verdwijnen ook de dierenspeciaalzaak, de naaimachinespecialist en de fietswinkel. De twee horecazaken zijn nog in onderhandeling met Aldi. Zeker is dat ook zij moeten vertrekken. Onze fractie is erg geschrokken van dit nieuws. Vooral omdat ondernemers en buurtbewoners zich ernstig zorgen maken over de leefbaarheid van de wijk.

Aldi op het rivierenplein onwenselijk

Net als de ondernemers op het plein begrijpen wij niet waarom de gemeente kiest voor een buitenlandse supermarktketen boven lokale ondernemers. Met zoveel leegstand in de stad vragen wij ons af waarom Aldi juist dit pand moet betrekken. De huidige mix van lokale ondernemers, horeca en een supermarkt maakt het winkelgebied aantrekkelijk. Er bevindt zich al een grote supermarktketen op het plein, dus wij begrijpen niet waarom er nog een discounter bij moet komen. Vooral niet ten koste van kleine ondernemers.

Ook maken wij ons zorgen over de leefbaarheid en verkeersveiligheid van het Rivierenplein. De komst van Aldi zal leiden tot een toename van de parkeerdruk. Omwonenden maken zich zorgen over het laden en lossen door grote vrachtwagens. Dit wordt des te urgenter gezien de komst van de Voedsel- en Speelgoedbank even verderop in de Waalstraat. De verkeersdruk in de woonwijk zal aanzienlijk toenemen. Naast de zorgen over verkeersveiligheid en het sluiten van lokale winkels zien wij ook een verslechtering van de leefbaarheid op het plein door de komst van Aldi. De kleine ondernemers hadden nauw contact met de omwonenden, kenden de meeste klanten bij naam en droegen bij aan het toezicht op de buurt. Met de komst van een grote supermarktketen zal dit veranderen.

Samen met ondernemers en omwonenden tot een beter plan komen

Hoewel het bestemmingsplan de komst van Aldi toestaat, vinden wij dat het stadsbestuur een verantwoordelijkheid heeft om te onderzoeken of dit werkelijk nodig is en wat de effecten zullen zijn op de leefbaarheid van de wijk. De Bossche VVD heeft al een aantal schriftelijke vragen gesteld. Wij wachten op de antwoorden van het college voordat we verdere stappen ondernemen. Voor ons staat vast dat het Rivierenplein toegankelijk moet blijven voor lokale ondernemers, en wij zullen ons inzetten om de openbare ruimte beter in te richten en de verkeersveiligheid te waarborgen. Wat ons betreft wordt er samen met de huidige ondernemers, buurtbewoners en de pandeigenaar gekeken hoe het Rivierenplein zijn wijkfunctie kan behouden en leefbaar blijft voor de toekomst.