Vragenuurtje asfaltfabriek 7 december

Deze week werden er in de raadsvergadering weer vragen gesteld over de situatie met de asfaltfabriek. Onlangs werd bekend dat er in september wederom grove overschrijdingen van de uitstoot zijn gemeten. De asfaltcentrale draait nu op volle toeren. Vanaf 24 december worden de activiteiten immers stilgelegd ivm aanpassingen en onderhoud. Juist! exact de datum dat wethouder Geers de handhaving in gaat zetten. Toeval? Tot wanneer liep ook alweer de periode die AsfaltNu in 2018 vroeg om de normen te mogen overschrijden? Was dat niet 1-1-2022?

Wat De Bossche Groenen betreft moet de asfaltcentrale in elk geval nu direct stoppen met het verwerken van gerecycled asfalt (oorzaak van de overschrijding) totdat de aanpassingen om binnen de norm te kunnen blijven zijn doorgevoerd. Het is goed dat de wethouder in gesprek is met AsfaltNu. En dat er druk wordt uitgeoefend op de directie om de fabriek te dwingen aan de norm te voldoen. Maar is het wel genoeg? En heeft AsfaltNu dan ook aan de wethouder toegezegd geen gerecycled asfalt te verwerken tot na de aanpassingen? De antwoorden daarop zijn helaas; nee.

Het blijft moeilijk afwegen Ja, recyclen heeft onze voorkeur echter, het gaat hier wel om de volksgezondheid, en dan is de afweging wat ons betreft snel gemaakt!

Bekijke de raadsvergadering van 7 december terug via het YouTube kanaal van gemeente s’-Hertogenbosch.