Motie: ‘gemeente zoek oplossing voor bewoners pastorie Sint-Cathrienkerk’

Onze fractie dient vandaag samen met de SP een motie in om een oplossing te vinden voor de bewoners van oude pastorie Sint Catrien in Den Bosch. Het is in onze ogen niet normaal en zeker niet sociaal om in tijden van woningnood mensen dakloos te maken zonder een alternatief te bieden. Vijf jaar geleden heeft een bewonersgroep de jarenlange leegstaande Pastorie aan de Kruisbroedershof 10 in Den Bosch bewoonbaar gemaakt. Nu dreigt de eigenaar – Parochie Heilige Maria en Monoma (voorheen Camelot) – deze bewonersgroep op 28 november uit hun huis te zetten. Een jonge groep Bosschenaren komt in actie om hun dreigende dakloosheid te voorkomen en woonzekerheid op te eisen.

Bewoonbaar gemaakt

Sinds decennia stond het pand en het naastgelegen patronaat leeg en de eigenaar had geen bestemming. In 2017 heeft een bewonersgroep in woningnood het initiatief genomen om het pand bewoonbaar te maken. Ondanks pogingen om tot een redelijke overeenkomst te komen dreigde de eigenaar met uitzetting. Bewoners hadden toen de keuze of ontruiming of teken een antikraak-overeenkomst bij Camelot (nu Monoma). Zo kozen voor het laatste. Het huis was zwaar verwaarloosd en de bewoners hebben dit zelf opgeknapt. Bewoner Veerle: “Toen we hier kwamen was alles beschimmeld en na jarenlange leegstand zwaar verwaarloosd. Het is schandalig dat eigenaren hun panden laten verrotten terwijl er grote woningnood is. Wij hebben alles zelf opgeknapt waar de parochie en Camelot/Monoma dit nalieten. Nu dwingen ze ons om binnen een maand een andere woning te zoeken. Er heerst een wooncrisis in Den Bosch, dus is het bijna onmogelijk om in zo’n korte tijd een woning te vinden die betaalbaar is. Dit is onmenselijk. We kunnen nergens heen, dus dan gaan we ook nergens heen.”
Lees het hele verhaal van de bewoners hier.

Motie Bossche Groenen en SP

De fractie van de Bossche Groenen doet dinsdagmiddag een beroep op de barmhartigheid van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch om te kijken hoe deze mensen geholpen kunnen worden. Samen met de SP dienen we een motie in.