De Bossche culturele sector staat onder druk door stijgende energielasten. Het is tijd om in actie te komen en onze waardevolle culturele instellingen te beschermen. Tijdens de raadsvergadering van 31 januari stelt onze fractie hier vragen over. Lees de volledige tekst die Eef indient bij het college hieronder of via deze link.
Betreft: Bossche culturele sector dreigt kopje onder te gaan door energielasten
Tijdens de gemeenteraad d.d. 13 december 2022 kwam de penibele situatie waarin velen culturele
organisaties zich bevinden al aan de orde. De huur van (atelier)ruimtes kan niet meer betaald worden door de enorme voorschotten en stijgende energiekosten. Huurders van gemeentelijk vastgoed (makers en doeners) kunnen de rekening niet meer betalen. De gevolgen hiervan zien we voor onze neus gebeuren. Een greep uit de problemen:
– Van Aken, onderdeel van het Werkwarenhuis op de Tramkade, is inmiddels gesloten. De
energierekening gaat zeven keer over de kop.
– De JazzAcademie, broedplaats voor jonge, getalenteerde muzikanten, moet dit jaar ruim 11.000 euro betalen aan energie (dat staat nog los van de huur). Hun Culturele Bossche Basis subsidie kunnen ze linea recta terugsturen naar de gemeente. Na dertig jaar Jazzwerkplaats is dit ongekend. Dit houden ze niet lang meer vol.
– Een van de ruim zestig huurders op Tramkade geeft aan dat de gemeente had beloofd de Mengfabriek beter te isoleren. Slechts de helft van de gevel is vervolgens geïsoleerd. De energierekening gaat naar de huurder, ondanks de onderhoudsplicht.
– Ondertussen zitten dertig kunstenaars die huren bij de Gruyterfabriek met de handen in het haar. Zij kunnen de energierekening en de gestegen servicekosten niet meer betalen.
– Bij de Atelier Beheer Stichting (ABS) staat de telefoon roodgloeiend. Huurders vragen zich in paniek af hoe zij de energierekening nog kunnen betalen. Die is ook hier met factor zeven verhoogd. Was het € 50,- dan is het nu € 350,-. De energie voorschotten zijn nu duurder dan de huur en dat is ongekend. Bij 10% leegstand van de ateliers, omdat het onbetaalbaar is geworden, valt de ABS binnen drie maanden om. De gehele culturele infrastructuur van makers en doeners staat op het spel.
Dit is slechts een greep uit de actualiteit. Eén ding is helder: Organisaties willen duidelijkheid. Ze vragen zich af of er nog een reddingsboei komt vanuit de gemeente. Ze hebben ‘in goede tijden’ keihard meegeholpen om de gemeente cultureel op de kaart te zetten. Het is nu de vraag of zij ‘in slechte tijden’ eveneens worden geholpen door de gemeente. Vragen:
- Is het college op de hoogte van het breekpunt waarin de culturele sector zich bevindt?
- Is het college voornemens het noodfonds van drie miljoen euro per direct aan te wenden als
reddingsactie om de culturele organisaties (huurders) boven water te houden. - Zo niet, wat ziet het college dan als alternatieve mogelijkheden om de culturele
infrastructuur te behouden?
Namens de fractie van De Bossche Groenen,
Eef van Opdorp