Behoud de waarde van het park rondom De Ijzeren Vrouw

Stel jezelf de vraag; wat zou de functie van een park moeten zijn? Volgens ons is een park bedoeld als groene oase in een stedelijke omgeving, een plek waar bezoekers rust, ruimte en natuur ervaren. Een woonfunctie past daar niet goed bij. Door grootschalige woningbouw ontstaat er vervaging tussen functies. Door hoogbouw in het Prins Hendrikpark toe te staan wordt de parkwaarde geminimaliseerd.

Het Prins Hendrikpark bestaat uit een relatief smalle, groene kraag om de IJzeren Vrouw. Een restant van het oorspronkelijke park. Deze aaneengesloten groene kraag, met waardevolle bomen, gazons en een dierenweide, wordt straks ruw onderbroken door drie hoge, ronde zilverkleurige woontorens met overhangende balkons. Het parkje degradeert daarmee tot ‘de achtertuin’ van deze torens. De openbare ruimte wordt minder openbaar, de bezoekers straks te gast in hun eigen park. De Bossche Groenen staat positief tegenover inbreidingslocaties. maar dat mag niet ten koste gaan van het weinige, overgebleven groen binnen ons stedelijk gebied.

Dat geldt zowel voor het Annapark als voor het Prins Hendrikpark. De kwaliteit van een park versterk je niet door erin te gaan bouwen, dat is een contradictie. Sinds de aanleg van het Prins Hendrikpark zijn er twee wegen doorheen gelegd (Van Grobbendoncklaan en Mgr. Diepenstraat) zijn er een hoge school (HAS), een tankstation, een zwembad en een sporthal in het park gebouwd. Er ligt nu een kans om het park gedeeltelijk te herstellen. Met dit plan doet het college echter precies het tegenovergestelde. Nog meer vierkante meters groen omzetten in rood. Het tankstation is nu 7 x 24 uur geopend. Dat station zouden wij graag saneren en samenvoegen met het Total tankstation aan de Bruistensingel. Nu liggen er drie tankstations aan deze doorstroomas. Dat is er 1 teveel.

Lees een artikel in het Brabants Dagblad

Beeld :  Gemeente ‘s-Hertogenbosch