Toekomst voor De Poort!

WhatsApp Image 2021-04-01 at 10.27.24.jpeg

Wat speelt er toch bij De Poort? Een paar weken geleden kon je al van veraf zien dat er iets niet helemaal lekker ging, de gevel stond vol met witte leuzen over de wethouder. De gemeente trok per 1 april de opdracht en bijbehorende subsidie in en zegde daarmee het vertrouwen in De Poort op. Daar zijn de jongeren boos over, en dat is begrijpelijk.

Op basis van een 45 pagina’s tellend onderzoeksrapport dat bol staat van termen als ‘governancecode’, ‘directieregelementen’ en ‘handelingsbekwaamheid’, rekent wethouder Ufuk Kahya in razend tempo af met het pas aangetreden bestuur van het enige ‘standalone’ jongerencentrum van Den Bosch. Waarom?!

Ja, De Poort is anders, maar daar is niks mee. Sterker nog, in 2019 werd De Poort nog beloond als betrouwbaar bewezen partner; de subsidie werd voortaan niet jaarlijks maar driejaarlijks toegekend. De raad valideerde de opdracht aan de poort nogmaals in de zomer van 2020. Hoe kan het dan zo zijn dat het bestuur wat in het najaar nog de kans kreeg om zich te bewijzen, nu ineens de subsidie, de opdracht én haar eigen bestuursleden moet opgeven?!

Samen met andere oppositiepartijen vroegen we eerder al om een maand extra tijd voor De Poort. Het antwoord van de wethouder was nee, en nu hebben beide partijen een advocaat in de arm genomen…

De jongeren zijn ondertussen de dupe. Juist nu in coronatijd, wanneer ze De Poort misschien wel extra hard nodig hebben, is er onrust en onzekerheid over het voortbestaan van hun plek. Kijk de inspraakreacties bij I&O van maandag 12 april maar terug, waar je een moeder hoorde zeggen: “Als De Poort er niet was geweest, was mijn zoon er waarschijnlijk niet meer geweest”. Waar een docent van het KWIC vertelde “Bij De Poort krijgen onze studenten de ruimte, letterlijk en figuurlijk” , waar een jongerenwerker betoogde “Iemand of een organisatie op de zere plek blijven dreunen, in plaats van te hulp te schieten waar nodig, is waar de wereld kapot aan gaat.“

Het allerbelangrijkste is dat De Poort open blijft! En dat we daar #samen aan werken. Dus zo snel mogelijk een nieuwe dialoog opstarten met als doel het jongerenwerk op Noord door laten gaan volgens de De Poort’s eigen formule!

Wordt vervolgd!

www.jc-de-poort.nl

www.dtvnieuws.nl/jongerencentrum-de-poort