‘Zie het als een knipoog’, maar waar eindigt het?

‘Zie het als een knipoog’, maar waar eindigt het?

Een verkiezingsposter van Forum voor Democratie stelt ons kiezers de vraag: ‘Hoeveel genders heb jij vandaag?’ Daar zit een boodschap in en die heeft niets met interesse te maken.

Eef van Opdorp  03-03-22, 10:57  Bron: BD

‘Hoeveel Genders heb jij vandaag?’ Ik heb deze tekst niet bedacht. Hij staat vetgedrukt op een poster, op zo’n groot plakbord voor de gemeenteraadsverkiezingen. Afzender? Forum voor Democratie. Ik las het terwijl ik vanuit Rosmalen naar de stad fietste. Ik stapte af en las het voor de zekerheid nog een keer en toen nog een keer. Mijn maag draaide om, en ik kreeg een brok in mijn keel. Inmiddels is de poster verwijderd of overgeplakt.  

Ik dacht terug aan de kleuterschool. Wat was ik verliefd op juf Lia. Een echte Michelle Pfeiffer met lang blond haar en blauwe ogen. Slechts vijf jaar oud wist ik al: ‘hummm, volgens mij is dit niet normaal’. Ik lag ineens weer onder mijn dekbed, als meisje van veertien. Ik schreef in mijn dagboek met tranen in mijn ogen: ‘dat ik zo graag normaal wilde zijn, net als iedereen, maar dat het me niet lukte. Ik viel toch echt op meisjes’. En door het op te schrijven, was ik vanaf dat moment officieel anders. 

Vergis je niet, anders ben je alleen in combinatie met anderen. Ook al accepteer ik mezelf volledig, dan nog heb ik elke dag weer te maken met de buitenwereld. Inmiddels ben ik duizenden coming-out momenten verder. Op het werk, op feestjes, op het schoolplein. ‘Nee, ik heb geen man, ik heb een vriendin’. En altijd die knagende onzekerheid: hoe reageert de ander? Ik ben inmiddels bijna vijftig en een geluksvogel. Mijn omgeving heeft altijd positief gereageerd op mijn ‘zijn’.

Zoveel anderen hebben minder geluk gehad. En toch, als ik hand in hand door de stad loop, dan scan ik automatisch de omgeving. Want de buitenwereld doet ertoe. Ook ik wil niet in elkaar geslagen worden.  

Eigen leegte

Terug naar de poster ‘Hoeveel Genders heb jij vandaag?’. Daar zit een boodschap in en die heeft niets met interesse te maken. Wat hier tussen de regels door echt staat is: 

Jij bent anders. 

Jij bent minder. 

Jij bent niet goed. 

Jij hoort er niet bij. 

Jij moet weg.  

Want ik ben bang voor jou. Omdat jij anders bent dan ik en zo duidelijk laat zien dat je wel moeite doet om van jezelf te houden en van een ander. En mij lukt dat niet. Want ik ben boos. Ik ben bang dat je iets van me afpakt. Dat ik niet genoeg ben en dat ik niet genoeg heb. Terwijl ik wel recht heb op alles en jij niet. Ik geef liever jou de schuld, dan dat ik maar naar eigen leegte, verdriet en gemis kijk.  

Maar goed, de laatste alinea heb ikzelf ingevuld. En dat is natuurlijk niet fair. Wie weet bedoelde Forum er wel iets heel humoristisch en liefdevols mee? Daarom belde ik de Bossche lijsttrekker met de vraag: Wat bedoelen jullie nou eigenlijk met die poster? ‘Nou Eef, dat moet je zien als een knipoog. Wij vinden, je mag zijn wie je wil zijn in Nederland, maar uiteindelijk is er alleen man en vrouw. En daarna houdt het op. Dat gendergedoe gaat echt te ver. We kunnen hierover gewoon van mening verschillen toch, alleen niet polariseren graag’. Aldus Dennis Bekkema.    

Jong en kwetsbaar

Deze mening  bezorgt me helemaal geen knipogerig gevoel. Ik krijg er een beetje de koude rillingen van. Ik denk aan mijn neefje van negentien, die trots met parelkettingen, eyeliner en hoge hakken loopt. En aan zijn beste non-binaire vriend. Voor zover ik weet, doen ze geen vlieg kwaad. Ze lopen niet met Kalasjnikovs, sluiten niemand buiten, zijn niet gemeen. Integendeel, ze zijn gewoon lief. En jong en kwetsbaar in relatie tot de buitenwereld. Ook zij wonen in Den Bosch en lezen posters. We kunnen net doen of die poster er niet hangt, het negeren en overgaan tot de orde van de dag. Maar niets doen, niets zeggen, betekent dat we het normaal vinden. En dat is het niet.  

Wat wel normaal is, is dat iedereen anders is en dat is okay. Ik denk dat het belangrijk is dat we dat hardop blijven zeggen tegen elkaar. Het gaat namelijk over ons, over jou, over mij, over onze kinderen, vrienden en collega’s. Laten we een enorme warme deken gooien over Den Bosch. Waar iedereen onder mag kruipen. Waarmee we laten zien: Iedereen in Den Bosch is okay. Of je nou lesbisch, homo, hetero, biseksueel, transgender, intersekse, non-binair, queer, mens of iets anders bent. Je bent okay. 

Eef van Opdorp uit Rosmalen is spreker, auteur van ‘Gek van Geld’ en nr. 3 kieslijst De Bossche Groenen.