43 miljoen voor een nieuw Design Museum. Dit vindt onze fractie.

Afgelopen week werden de plannen voor het nieuwe Design Museum in de Den Bosch gepresenteerd door het stadsbestuur. “Den Bosch krijgt een nieuw Design museum”. Daar wringt wat ons betreft al meteen de schoen. De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen. Er is nog helemaal geen besluit genomen of en waar het museum moet komen. En toch presenteert het college een kant-en-klaar plan waardoor er geen weg terug lijkt. Waarom wordt dit gepresenteerd als een voldongen feit? Wat heeft de gemeenteraad hierin nog te zeggen? We zijn op zijn zachtst gezegd verbaasd over de manier waarop het college te werk gaat. We stellen kritische vragen over de gang van zaken. En uiteraard benoemen we in de volgende raadsvergadering de bezwaren die we hebben tegen een uitgave van 45 miljoen euro aan een nieuw gebouw. Je leest ze hier:

Culturele sector – steun de doeners en makers

Onze partij steunt de culturele sector van harte. Laat dat duidelijk zijn. Maar we zien graag dat het geld gaat naar de doeners en de makers in onze stad. Juist de kunstenaars die het nu moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Die moeten we koesteren en stimuleren om door te gaan.

Sociale Huurwoningen moeten blijven

Als donderslag bij heldere hemel hoorden bewoners van het hofje aan het Citadel dat een deel van hun huizen (en waarschijnlijk allemaal) plaats moeten maken voor het Design Museum. Je zal die brief maar op je deurmat krijgen. Wij vinden dat je zo niet om kunt gaan met inwoners van je stad. Huurder of woningeigenaar, een huis is een thuis. En daar kun je niet zonder overleg, door het sturen van een brief, een einde aan maken. Het 100 jaar oude hofje is nagenoeg een monument, willen we dat zomaar platgooien? Dit betreft bovendien sociale huurwoningen. Daar zou extra zorgvuldig mee omgegaan moeten worden, aangezien er in Den Bosch al te weinig van zijn.

Leefbaarheid van de stad – investeer in wijken en buurten

Het belangrijkste argument om een nieuw Design Museum te bouwen is “het aantrekken van toerisme en het stimuleren van de economie”. Kortom: het museum is vooral bedoeld voor dagjesmensen en minder voor de inwoners van onze stad. Kunnen we die 45 miljoen dan niet beter besteden? Onze fractie investeert liever in de dorpen en wijken. Werk daar aan een prettig leefklimaat voor alle inwoners! Wat ons betreft wordt het geld ook besteed aan de leefbaarheid en verduurzaming van onze binnenstad. Daar profiteren de inwoners van Den Bosch zelf van. Door verbetering van de binnenstad komen er vanzelf (nog) meer toeristen. Als dat al een doel op zichzelf  zou moeten zijn?

Huidige Museumkwartier is een succes

Het huidige Museumkwartier staat er pas negen jaar en is in die tijd een groot succes gebleken. Het is daarom veel te vroeg om uit elkaar te gaan. De kracht van het Museumkwartier zit hem nu juist in de kruisbestuiving van beide musea en de synergie-winst door o.a. gedeelde voorzieningen, zoals horeca. Daarmee blijven de exploitatiekosten beheersbaar. Centraal gelegen in de loop van de binnenstad is het museumkwartier met het Design Museum een ware eyecatcher en daar profiteert ook de plaatselijke middenstand van.

Extra kosten voor wéér een nieuw gebouw?

De nieuwbouw van het Theater aan de Parade viel fors duurder uit dan verwacht. “De sloop en bouw van het nieuwe Theater aan de Parade loopt door juridische procedures daarmee naar het bedrag van 70 miljoen euro dat door de gemeente in 2017 nog onverantwoord werd genoemd, waardoor er een streep ging door het eerste ontwerp (BD april 2021).” Terwijl op die plek ook volstaan had kunnen worden met een verbouwing van het oude pand. Is het verantwoord om opnieuw zoveel geld te investeren in stenen? En wie garandeert ons dat het hierbij blijft. De schouwburg is nog niet af en de gemeente stort zich opnieuw in een mega project. Wat ons betreft wordt er eerst gekeken naar duurzame, goedkopere oplossingen. Is het noodzakelijk een nieuw gebouw neer te zetten? Kunnen collecties rouleren? Kan er iets gedaan worden met bestaande bouw? Allemaal vragen die (nog) niet gesteld zijn en waar onze fractie graag antwoord op wil.

Slechte timing – veel Bosschenaren staat het water aan de lippen

Kun je de plannen voor een nieuws Design Museum met een prijskaartje van 45 miljoen euro presenteren in tijden dat veel Bosschenaren het water aan de lippen staat? Is wat meer bescheidenheid niet gepast? Wat onze partij betreft wel. Wij vinden de timing ronduit waardeloos. Veel mensen kunnen de energierekening niet betalen. Het is drukker bij de voedselbanken dan ooit. Hoe leg je dan uit dat er 45 miljoen euro gaat naar een museum om meer toeristen naar onze stad te trekken? Wie het weet, mag het zeggen.

Inspraak van omwonenden/belanghebbenden

Ons stokpaardje inmiddels, maar ook in deze casus relevant. De plannen zijn uitgetekend, de locatie bepaald, het museum zal er komen. En wat kunnen belanghebbenden nog? De kleur van de bakstenen uitzoeken? Meebeslissen waar de parkeergarage komt? Ook dit is wat ons betreft niet zoals het zou moeten gaan. Omwonenden en belanghebbenden moeten aan de voorkant van het proces meegenomen worden. En nee, je kunt niet iedereen blij maken. Maar je kunt de plannen wel samen maken. En dat samen ontbreekt nu juist in deze gang van zaken.

Sluis 0 van de baan. Hoe verhoudt zich dit?

Tenslotte een kleine zijstap naar een ander plan in Den Bosch: Sluis 0. Op de dag dat de plannen voor het Design Museum aangekondigd werden in de krant, stond er ook een artikel over Sluis 0. De plannen zijn voorlopig van de baan. Reden: de kosten (15 miljoen euro) zijn te hoog. De vergroening van de omgeving gaat daarmee niet door en ook het aantrekkelijker maken van dit stadsdeel blijft uit. Hoe verhoud zich dit tot de plannen van het Design Museum? Ja, het zijn twee verschillende projecten. Maar wat ons betreft krijgt het project dat vooral ten goede komen aan de inwoners van onze stad en verduurzaming voorrang.

Opheldering vanuit college nodig

Het is een lang verhaal, maar we willen duidelijk zijn in wat volgens onze partij mankeert aan de plannen voor het Design Museum. We zijn altijd bereid om samen te werken met het college om onze stad te verbeteren. Maar dan moet er wel een uitgestoken hand zijn en een mogelijkheid om daadwerkelijk samen te werken. Die uitgestoken hand voelen we bij dit project zeer zeker niet. We stellen deze week nog kritische vragen (art 71) die je onderaan dit bericht kunt lezen.
Wil je zelf je mening geven aan de gemeenteraad? Dat kan bij de eerstvolgende Inspreken & Ontmoeten vergadering die de gemeenteraad maandelijks organiseert. Je kunt dan aan alle partijen laten horen wat jij denkt over de plannen voor onze stad. Neem contact met ons op of meld je aan via de website van de gemeente.

Volg ons op social media om direct op de hoogte te zijn. Uiteraard plaatsen we ook updates op onze website. Wil jij meehelpen aan de verduurzaming en het eerlijker maken van onze stad? Neem contact met ons op. Je steunt ons door lid te worden. Wil je meepraten? Dat kan ook. Geef het aan in je e-mail.