financieel deskundige | money coach

Eef (1974) ziet wekelijks wat de invloed is van (geen) geld op mensenlevens. Een euro kun je maar één keer uitgeven. Een simpel principe, maar de praktijk is lastiger. Want wáár geef je die euro dan aan uit? En heb je er wel goed over nagedacht? Als je naar de gemeente kijkt, vindt Eef dat dát wel beter kan. “De keuzes die je als overheid maakt, hebben een grote impact. Je moet goed met die verantwoordelijkheid omgaan.”

Een tijd geleden zat Eef samen met haar zoon van tien jaar op de bank te kijken naar het Jeugdjournaal. Er kwamen overstromingen en bosbranden voorbij. “Mijn zoon zei toen: ‘Mama, wij mensen maken de wereld toch helemaal kapot?’. Ik moest ‘ja’ antwoorden en dat voelde slecht. Direct daarna vroeg ik me af wat ik hier aan kon doen.”

Eef gelooft dat ieder mens verandering kan brengen. En ze heeft dan ook nog eens energie voor tien, dat helpt. “Ik geloof er heilig in dat juist kleine veranderingen voor grote verbeteringen zorgen. Dan kom je al snel op de kracht van een wijk zelf. Bosschenaren kunnen een heleboel zelf voor elkaar krijgen, als er maar ruimte voor is. Oftewel: niet te veel regels en ingewikkeld gedoe, maar vertrouwen. De Bossche Groenen is niet ‘tegen’ van alles; wij komen juist met concrete alternatieven.”

“De komende jaren is er beleid nodig dat is gericht op het milieu en het dichten van de kloof tussen rijk en arm. Door mijn werk bij het televisieprogramma Uitstel van Executie weet ik hoe groot de impact van (geen) geld is op mensenlevens. Ook de gemeente kan een euro maar een keer uitgeven, dus dan wel graag aan de goede dingen. Zoals het milieu, armoedepreventie, betaalbare huurwoningen, wijkbudgetten en een goed vrijwilligersklimaat.”

Eef is een mazzelaar, dat weet ze zelf ook. Ze woont in de mooie wijk Sparrenburg (Rosmalen). “Mijn twee zoons lopen zo de achterdeur uit waar ze veilig kunnen spelen en sporten. En dat is wat ik iedereen gun. Een fijne wijk met veel groen, waar genoeg te doen is. Ik wil daar de komende jaren aan gaan werken. Ik wil de eigen omgeving beter maken, door me in zetten voor het milieu en voor de mensen om ons heen. Zo ziet mijn zoon dat de mens meer kan, dan de wereld kapot maken.”