historicus | schrijver

Ze werkt al twaalf jaar als zelfstandige. Haar achtergrond is best duidelijk: ze studeerde Geschiedenis en deed een minor Journalistiek, maar daarna werd haar pad enigszins diffuus. Mijke (1987) vindt namelijk te veel dingen interessant en dat maakt haar lijst met werkzaamheden eindeloos lang. Een greep: ze werkte in het verleden voor de publieke omroep en de universiteit, en was de afgelopen jaren directeur van het Erfgoedfestival. “Ik hecht aan mijn vrijheid. Ik heb inmiddels de bijzondere luxe om te kunnen kiezen welke opdracht ik doe en welke ik echt niet accepteer.”

“Ik ben geboren en getogen in Den Bosch en groeide op in Maaspoort. Na mijn studie Geschiedenis in Utrecht ben ik via de Kruiskamp op Zuid beland. Ik werk als zelfstandige en hou van de vrijheid om verschillende klussen te combineren. Momenteel werk ik onder andere als erfgoedaanjager in de gemeente Nijmegen.”

Het is moeilijk om Mijke niet met een pen in haar handen te vinden. “Ik heb altijd al veel geschreven. Ik werkte mee aan enkele boeken en publiceerde zelf een roman. Ik ben ook vaste columnist van Argus, een journalistieke krant die gevuld wordt door zeer ervaren journalisten en schrijvers. Het is een eervolle plek om te hebben. Ik wissel ‘m af met Cisca Dresselhuys, oud-hoofdredacteur van Opzij.”

Ik ben vriend van de Bossche Groenen omdat we haast hebben. De stad moet veel sneller dan nu gebeurt verduurzamen. Ik wil dat mijn dochters opgroeien in een veel groenere stad waar aandacht is voor ieders voetafdruk. Daarnaast vind ik dat de gemeente veel meer moet investeren in cultuur en makers. Ik heb in mijn jeugd jarenlang pianoles gehad op de Muzerije en speelde in gelegenheidsorkesten. Inmiddels kost kunstonderwijs een godsvermogen en wordt kunstbeoefening door de huidige bestuurders gezien als iets extra’s, in plaats van als een noodzakelijk onderdeel van een gezonde stad. Dat moet écht veranderen.”