community librarian bij Huis73 | actievoerder tegen de asfaltcentrale

Onrecht is haar drijfveer. Niet dat Marlies Germanus de wereld altijd met een negatieve blik bekijkt, maar ze plaatst de underdogs van de samenleving graag op een voetstuk. “In deze maatschappij delven mens en natuur altijd het onderspit ten opzichte van economie. Is dat waarom we op aarde zijn?”

Marlies woont – samen met man en kind – in een prachtige diverse wijk: Boschveld. Ze voelen zich helemaal thuis in hun ecologische woning. “De wereld daar leek perfect, tot we merkten dat er geregeld een penetrante geur over de wijk trok. Een geur waar je naar van wordt.” Ze meldde de overlast bij de gemeente, en er gebeurde niets.

Drieënhalf jaar na de verhuizing naar Boschveld werd de oorsprong van de stank duidelijk; het bleek de asfaltcentrale een kilometer verderop. “Toen ik er ook nog eens achterkwam dat dit bedrijf de normen voor uitstoot ver overschrijdt, begonnen bij mij alle alarmbellen rinkelen. Het was het begin van een bewonersactie tegen AsfaltNu, die ook vandaag de dag nog loopt.”

Marlies ziet een ongelijke strijd. “Het is David versus Goliath. Het belang van het groot kapitaal gaat altijd voor, en dat klopt niet. De Bossche Groenen heeft in deze kwestie altijd de kant van de burger gekozen. En deze vervolgens met volharding verdedigd. Je merkt dat bij de partij rechtvaardigheid altijd voorop staat.”