zelfstandig ontwerper

Margo (1971) maakt zich er behoorlijk druk over: de invloed van luchtvervuiling op de kwaliteit van wonen. Al jaren wil ze met haar partner en kinderen ergens anders gaan wonen, maar dat blijkt lastig. Een gezonde en groene omgeving lijkt alleen nog maar toegankelijk voor mensen met een flinke portemonnee. Maar Margo heeft een plan.

“Wij wonen in Den Bosch Noord; een omgeving met erg veel verkeer en dichtbij het drukke knooppunt Empel. Ik maak me dan ook zorgen om de luchtkwaliteit. De schadelijke effecten van fijnstof op de mens worden naar mijn idee onderschat. Ik vind dat het in de gemeente ontbreekt aan een passende combinatie van werken en wonen. Het is belangrijk en slim om ervoor te zorgen dat je niet voor alles de auto hoeft te pakken. Dat je werk op fiets – of loopafstand is. Daarnaast moet het ‘groen’ voor iedereen toegankelijk zijn.”

Om aan die uitgangspunten een vorm te geven, werkt de ontwerper al enige tijd aan een ambitieus ontwerp. Margo studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, met de specialisatie public space. Die achtergrond past naadloos bij haar plan. “Ik ben momenteel bezig om op een locatie in de omgeving te kijken naar een combinatie van natuurontwikkeling en tiny houses. Mijn partner en ik zijn al lange tijd aan het proberen om ergens anders te gaan wonen. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor veel mensen die nu vast zitten.”

Op de korte termijn heeft Margo nog wel wat andere wensen. “Het lijkt me goed als De Bossche Groenen fijnstofmeters plaatsen, zodat iedereen kan zien hoe groot het probleem is. Daarnaast onderstreep ik het standpunt van de partij dat de snelheid op de snelweg omlaag moet. Oh ja, en dan nog iets: best gek toch dat heel veel Bosschenaren dagelijks sporten, hardlopen en fietsen langs autowegen? Lijkt me belangrijk om sportroutes te realiseren, waarbij je niet hijgend en puffend alle fijnstof in je longen duwt.”