Schrijver | scenarist

Lucas de Waard (1984) is een geboren en getogen Bosschenaar, al heeft hij voor de vorm nog weleens ergens anders gewoond. Hij schreef twee romans (nummer 3 komt deze zomer uit) en tal van theaterproducties voor onder andere Bos Theaterproducties, Matzer en het Zuidelijk Toneel. Hij won een Musical Award voor beste script en pende scenario’s voor de populaire televisieseries Toon en Deep shit. Lucas is een graag geziene gast op de podia van Festival Boulevard, Zwarte Cross en natuurlijk Mensen Zeggen Dingen. Voor het Brabants Dagblad verzorgde hij een tijdje live columns, waarin hij Bossche mensen en fenomenen fileerde of juist op het schild hees.

“Ik heb mijn hele leven al groen en progressief gestemd. Voor mij is het evident dat terugkijken naar wat wás, ondergeschikt moet zijn aan vooruitzien naar wat we voor de toekomst willen. De tijden waarin we simpelweg alleen maar bezig konden zijn met waar we wél en geen zin in hadden zijn voorbij. De jaren negentig liggen dik en breed achter ons, en we zijn tegen de grenzen van ons bestaan aangelopen.”

“We snappen, of nee, we móeten snappen, dat de wereld geen citroen is die je eindeloos kunt uitpersen. We kunnen niet grenzeloos gebruiken, niet langer vasthouden aan ‘Ja maar Ton en Jeanette van hier tegenover gaan óók elke zomer met het vliegtuig’. We weten meer dan ooit, we zien meer dan ooit, welke littekens we over de wereld trekken. En onze verantwoordelijkheid is nog nooit zo duidelijk geweest.”

Lucas wil in een groene, duurzame stad wonen en ziet graag politici die het voortouw nemen. Die activistisch durven zijn en voorbij de grillen van het electoraat durven kijken. “Beleidsmakers die met een optimistische en inclusieve blik naar het heden en vooral naar de toekomst kijken. Die durven zeggen dat dingen soms nu eenmaal veranderen. Dat je soms wat in moet leveren. Voor elkaar, voor je kinderen, voor de dieren, de planten, maar uiteindelijk ook gewoon voor jezelf.”