gebouwendokter | vrijwilliger bij de Vincentiusvereniging

Ze bestaan echt: gebouwendokters. En Erik Pennings (1976) is een van hen. Zo’n dokter geeft advies over hoe je bestaande gebouwen comfortabeler en energiezuiniger kan maken. “Ik denk dat De Bossche Groenen het meeste van alle partijen oog heeft voor de dingen die weliswaar gratis, maar ook waardevol en kwetsbaar zijn. Die filosofie draag ik een warm hart toe.”

Erik woont in Den Bosch Zuid, samen met zijn vriendin en twee kinderen. “Ik vind het fijn dat ik in een van de groenere wijken van de stad woon, maar het mag nog best wat groener. Sinds kort hebben we hier een tiny forest, achter het Sint-Janslyceum. Daar loop ik nu iedere dag langs. Ik geloof in de heilzame werking van groen in de wijk. Dat zorgt voor een goede gezondheid, stressreductie, koeling in de zomer en meer biodiversiteit. Maar eerlijk is eerlijk: er zijn wijken in de stad die meer aandacht nodig hebben dan Zuid.”

Dat fijn en goed wonen geen vanzelfsprekendheid is, ziet hij ook bij de Vincentiusvereniging waar hij al jaren vrijwilliger is. “We doen daar aan armoedebestrijding en we hebben een fantastische kringloopwinkel die helemaal door vrijwilligers wordt gerund. De Vincentiusvereniging biedt mensen een vangnet bij financiële problemen. Ze zorgt ook voor sociale contacten, een gevulde maag en geeft advies over de wettelijke mogelijkheden voor minima. Ik ben me ervan bewust dat ik een bevoorrecht leven leid en ben ervan overtuigd dat dat meer het resultaat is van geluk dan van eigen inspanning. Bij Vincentius kom ik buiten mijn eigen bubbel, tref ik mensen met een groot hart en mensen die juist veel minder geluk hebben gehad.”