Agenda

Laden Evenementen

Debat huis73: RECHTEN VOOR DE DOMMEL, DE DIEZE EN DE AA!

12.10.2023 @ 20:00 21:45

HUIS73, HINTHAMERSTRAAT 72-74

HINTHAMERSTRAAT 72-74
's-Hertogenbosch,
Bekijk de site van Locatie

Van wie is de rivier?

Tijdens  Festival ‘Van wie is de economie?’ pakken Huis73/RUW de handschoen op en zoomen we in op de rivieren in de gemeente Den Bosch.

Drinken uit een rivier? Ondenkbaar. Nederland heeft het smerigste water van Europa. We konden het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar! Mest, landbouwgif en andere chemicaliën zijn de grootste boosdoeners. Rondom water in Nederland kan het leven niet gedijen. Tijd om daar iets aan te doen. Dicht bij huis wel te verstaan, in Den Bosch. Met rechten voor de rivier.

De Dommel, de Dieze en de Aa, zijn de aderen van Den Bosch die allen uitstromen in de Maas. En ze verdienen rechten. Het recht om te stromen, hun ecologische functies uit te voeren, niet vervuild te worden. Met rechten voor de rivier gaan we wél zorgen voor de rivier. En indirect voor onszelf.

Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen? Hoe gaan we daar komen en wie hebben we daarvoor nodig? Daarover gaan we in gesprek met tal van belanghebbenden, deskundigen en gebruikers van de rivieren. 

GASTEN

BRITT DRAGSTRA, werkzaam bij IVN, is betrokken bij het initiatief Maas Cleanup, dat ervoor pleit om de Maas in de Wet te krijgen, Rechten voor de Rivier. Zij onderzochten met advocatenkantoor Boels Zanders en jurist Jessica den Outer wat daar allemaal voor nodig is. De Maas Cleanup is initiatiefnemer van de Petitie ‘Maas in de Wet‘.